Kosmopoliitit – Naistenpäivän konsertti 8.3.2020

Pirkanmaalaisen, ammattilaulajista koostuvan kamarikuoron Tampere Cappellan Kosmopoliitit-konsertti tarjoilee 1800- ja 2010-luvun musiikkia nuorilta naisilta. Konsertin suomalaissäveltäjät ovat Greta Dahlström, Helvi Leiviskä, Veera Tuomi sekä Suomessa Rantasalmella syntynyt Laura Netzel (1839-1927). Netzel kasvoi Ruotsissa ja toimi Ranskassa, jossa hänen teoksiaan julkaistiin nimellä N. Lago. Yksi hänen pääteoksistaan on laaja Stabat Mater, josta konsertissa esitetään laaja a cappella-osa sekä Markus Yli-Jokipiin transkriptio Laura Netzelin yksinlaulusta. Kantaesityksenä konsertissa kuullaan Veera Tuomen teos Sinä, joka pohjautuu hänen isoäitinsä kirjoittamaan runoon. 

Ranskasta ohjelmistoon liittyy mukaan Lili Boulanger (1893-1918). Boulanger oli nuori tähti, joka jätti jälkeensä laajan tuotannon pianosäestyksellisiä kuoroteoksia, joista konsertissa esitetään kolme. Pianistina konsertissa toimii Salla Pynssi. Ohjelmistossa on myös Clara Schumannin kolme laulua Clytus Gottwaldin kuorosovituksena. Clara Schumann oli pianistitähti, joka varsinkin uransa alkuvuosina myös sävelsi ahkerasti. 

Konserttiohjelman kokoamisessa on hyödynnetty musiikkitieteilijöiden Susanna Välimäen ja Nuppu Koiviston tutkimusprojektia. Konserttia edeltää Aulaklubi, jossa esitellään konsertin teoksia ja tarinoita naissäveltäjien taustoista.

”Tietokirjahankkeemme Sävelten tyttäret: Säveltävät naiset Suomessa 1700-luvun lopulta 1900-luvun alkuun on vasta alussa. Kuitenkin näiden säveltäjäelämien toistuvimmat piirteet ovat jo selvinneet: opiskelu ulkomailla, kosmopoliittinen elämä, osallistuminen edistyksellisiin yhteiskunnallisiin liikkeisiin (esim. naisasia, koulutuspolitiikka, hyväntekeväisyys) sekä säveltämisen yhdistyminen esiintymiseen ja opetustyöhön.

Tampere Cappella on aloittanut toimintansa vuonna 2015. Kuoron ohjelmisto kunnioittaa klassisen kuoromusiikin perinnettä esitellen yleisölle myös uusia ja tuntemattomampia kuoromusiikillisia helmiä. Tampere Cappellan taiteellisena johtajana toimii Markus Yli-Jokipii.

Konsertissa on väliaika.

Konsertin kesto on noin 1,5 h väliaikoineen.

Tuotanto Tampere-talo ja Tampere Cappella

 

Liput 27 €

Opiskelijat 15 €

Osta liput: https://www.lippu.fi/artist/tampere-cappella/